donderdag 6 maart 2025

Geschiedenis van Social Media.

Dus vanbinnen ben ik echt een dikke nerd. En wat mij vooral fascineert is de social media van vroeger, en laatst heb ik de film The Social Network gezien, de film over hoe Facebook is ontstaan.
En Facebook is interessant want nu ziet iedereen het als het oude mensen platform vol met rechtse politieke shizzle maar dat was niet altijd zo. Het was gemaakt als studenten catalogus. Oh ja, jullie zijn jong. Een catalogus in een soort overzicht van bepaalde dingen. Dus bijvoorbeeld een folder van de Albert Heijn, dat is een catalogus. En Facebook was een catalogus voor studenten op Harvard, wat uiteindelijk verder is uitgebreid.
En tot ongeveer 2015 was het nog een redelijk populair en vaak gebruikt social media waar veel mensen op zaten en ook bijvoorbeeld youtubers om met fans te praten.
Nog een is natuurlijk twitter. Naar mijn mening bestaat twitter niet meer. Helemaal niet meer. Technisch gezien is X nog steeds twitter onder het laken, maar nee. Het is zoveel veranderd, ook in de mensen die erop zitten. Het is nu echt in een politiek gat gevallen. Mensen (influencers) die nu nog een X account hebben, normale mensen trouwens ook, die moeten echt onmiddellijk hun account verwijderen, en naar bluesky gaan. Dat vind ik.

Maar als we nu echt naar het verleden gaan, nog voordat Twitter en Facebook mainstream waren. Toen hadden we minder manieren om met elkaar op afstand te praten, maar die waren er wel. Natuurlijk, je belde elkaar. Mobiele telefoons bestonden al wel, en je belde dus met elkaar, soms stuurde je zelfs appjes, maar toen noemde we dat gewoon berichten, of SMSjes.
En als je via internet wilde praten, deed je dat niet met de telefoon. Daar had je niks voor. Whatsapp bestond nog niet, en alle sociale media waren toen nog echt alleen websites die niet gebouwd waren om te werken op mobieltjes. Dus je deed al het internet chatten via de laptop of computer.
En dan ook nog i.p.v whatsapp, of discord, had je Windows Live Messenger (oftewel MSN) of Skype. Gamers hadden ook af en toe Teamspeak aanstaan om te praten in chatrooms met teamgenoten.
En zo ging dat.
Eigenlijk de enige echte social media die je toen had, die ook typisch Nederlands was, dat was Hyves. Hyves is eigenlijk soort van de Nederlandse MySpace van die tijd. (Een ander sociaal platform die internationaal bekender was) En Hyves werkte bijna precies zoals dat nu gaat met social media, maar dan met wat meer mogelijkheden. Met name personalisatie. Je kon toen bijvoorbeeld je eigen account pagina helemaal met je eigen kleuren en gadgets aanpassen.
Dus als je emo was, maakte jij bijvoorbeeld je hele pagina zwart met gadgets van MCR albums of plaatjes van doodshoofden.
En je kon op Hyves gewoon net als nu je fotos plaatsen of tekstberichten (tweets) en je vrienden konden daarop reageren of likes geven (op dit platform ging dat in de vorm van Respect, je kon respect geven op een foto bijv.)
Internet video platforms als YouTube kwam pas in begin 2005. Maar toen was er geen Nederlandse community. Nederlandse filmpjes kwam je daar niet veel tegen. Voor entertainment ging je eigenlijk altijd televisie kijken.
Wat ook kon want toen was TV nog wel leuk. Maar als je de heerlijke regelvrije content van internet wilde ervaren ging je naar Mastermovies.nl. Een website met grove voice overs en sketches gemaakt door 2 jongens uit Uitgeest NH. En nog steeds, veel OG Nederlandse youtubers (Kalvijn, DylanHaegens, Milan Knol, BardoEllens) zullen mastermovies vast en zeker benoemen als 1 van hun inspiratiebronnen toen ze begonnen.

En dat was het wel zo’n beetje. Ikzelf vind dat bepaalde dingen zoals het toen was, veel persoonlijker. En het voelde allemaal wat bijzonderder. Nu is alles best wel genuanceerd en best saai allemaal geworden. Een bepaalde charme die het toen had, is ergens onderweg een beetje verloren gegaan. Misschien werd het gewoon te populair of mainstream. Maar het is hoogstwaarschijnlijk gewoon te commercieel geworden. Ik zou graag willen dat er iets veranderd waardoor die charme een beetje terugkeert. Maar de kans daarvoor lijkt me klein.

- Piet Romkes / Ska-Appel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten